Zonnepaneel op de Camper

Zonnepaneel op Camper

 

 

 

Zonnepaneel

 

 

 

of

 

 

 

Generator

 

Zonnepaneel op je Camper

 

Zonnepaneel op je Camper

 

Een zonnepaneel op het dak van je camper of Mobilhome monteren is dat nu rendabel of niet?

Als je de komende jaren op pad gaat en ook camperplaatsen bezoekt dan kan het wel eens voorkomen dat er geen electriciteit ter beschikking is. Als je dan ook nog een paar dagen op betreffende plek blijft staan dan raakt je accu danig leeg. Sommige campereigenaren pakken dan hun generator of starten hun motor tot ergenis van veel andere camperaars. Dit probleem is gedeeltelijk op te lossen door 1 of 2 zonnepanelen op het dak te laten monteren. Gelukkig zijn de laatste jaren zonnepanelen betaalbaar.

Een standaard zonnepaneel van 120 bij 60cm levert ongeveer 6 ampere bij 12-13,6 volt. Wel is een vereiste dat de zon schijnt en het zonnepaneel ook volledg recht op de zon ligt, anders is het rendement een stuk lager. Mijn ervaring is dat na een avond televisie kijken van 3 uur met bijbehorende ledverlichting het 4 uur duurt alvorens de accu weer vol is. Ik moet wel zeggen dat mijn Ledscherm en ontvanger 3,5 ampere per uur verbruiken. Laat het paneel wel professioneel bevestigen, om lekkages te voorkomen met alle gevolgen van dien.

Hou ook in de gaten dat je accu in goede staat moet zijn en gebruik altijd een stroomregelaar. In de stalling zonnepaneel, regelaar, autom. schotel van de accu loskoppelen. (zij trekken anders de accu leeg)