Skilift in de bergen
 
wintersportinformatie  
 

Wintersport:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
wintersport Frankrijk

 

 

 

 

 

 

 

Zugspitze

 

Wintersport

 

 

 

informatie en tips

 

 

 

Wintersport info 3

 

 

 

Winterbanden


Winterbanden hebben een grover profiel, zijn gemaakt van een speciaal zacht rubbermengsel waardoor ze bij temperaturen onder de 7 graden veel meer grip hebben op sneeuw en ijs dan gewone banden. Een winterband is herkenbaar aan het opschrift M+S (Modder & Sneeuw) op de zijkant. Daarnaast staat een maximum snelheidsaanduiding in de vorm van een letter Q (160 km/u), T (190 km/u) of H (210 km/u). Winterbanden zijn niet verplicht maar, wel aan te raden.

Winterbanden zijn sinds 1 mei 2008 verplicht in Duitsland. Ook voor buitenlanders. Maar er is iets raars aan de hand, want zolang er geen winterse omstandigheden heersen, geldt die verplichting niet. Pas wanneer het gaat ijzelen of sneeuwen, moeten automobilisten de uitrusting van de auto aanpassen aan de weersomstandigheden. In Duitsland en Oostenrijk heb je winterbanden nodig als er ‘winterse omstandigheden’ zijn. Wat zijn die precies? Geldt dat in een vaste periode?

De Duitse wetgeving zegt dat het motorvoertuig aangepast moet zijn aan de weersomstandigheden, in Oostenrijk is het vanaf 2008 verplicht bij winterse omstandigheden op alle wielen winterbanden te voeren en/of sneeuwkettingen op de aandrijfwielen. Het laatste mag slechts als het geen schade aan het wegdek kan toebrengen. In Duitsland geldt dit het hele jaar, in Oostenrijk geldt de verplichting tussen 1 november en 15 april. Het weer kan zeker in de bergen ook buiten de wintermaanden voor verrassingen zorgen.

 

Op de lange latten

 

 
De verplichting heeft niet alleen betrekking op de banden maar ook op bijvoorbeeld de ruitensproeiervloeistof, de ruitenwissers en de koelvloeistof. Gewone banden zijn niet geschikt voor winterse omstandigheden.
Van winterse omstandigheden is in elk geval sprake bij sneeuw, ijs of gladheid. Er zijn nog geen rechterlijke uitspraken over welke weersomstandigheden dat nu precies zijn. We zullen de ontwikkelingen blijven volgen en u via onze site op de hoogte houden.
Hierbij hoort in het bijzonder een aangepaste bandensoort (lees: winterbanden of zogeheten vierseizoenen banden, die geschikt zijn voor zomer en winter), maar ook een vol tankje voor de ruitenwissersproeier. Als het reservoir leeg is, kan de politie er een bekeuring voor uitschrijven. Officieel vallen niet alleen sneeuw en ijzel onder winterse omstandigheden, maar ook natte sneeuw en gladde wegen. let dus goed op en zorg voor een goede voorbereiding.

 

 

Sneeuwkettingen:

 

 


Steeds meer Nederlanders gaan met de auto naar de wintersport. Sneeuwkettingen behoren tot de accessoires die dan onmisbaar zijn. Belangrijk bij het kopen van sneeuwkettingen is het gebruiksgemak van de ketting. Voor de meeste mensen moet een ketting makkelijk te monteren zijn, zodat ze weer snel op weg kunnen naar de plaats van bestemming.
Natuurlijk zijn er altijd een aantal standaard tips die men bij iedere sneeuwketting kan gebruiken.

 

Hieronder worden een aantal belangrijke tips genoemd:
Sneeuwkettingen kunnen het best voor vertrek uit Nederland worden gepast onder de auto. Dit bespaart veel ergernis in het buitenland.
Het is verstandig de sneeuwkettingen binnen handbereik te hebben.
Gebruik een paar handschoenen tijdens het monteren.
Wacht niet te lang met het gebruiken van de sneeuwkettingen. Zoek op tijd een veilige plaats om de kettingen te monteren.
Monteer sneeuwkettingen altijd op de aangedreven wielen.
Bij auto's met vierwielaandrijving betekent dit dat je ze om de voorwielen moet monteren.
Controleer na een aantal tientallen meters of de sneeuwkettingen nog strak op het loopvlak liggen.
Rij niet harder dan 50 km/u met sneeuwkettingen om de wielen.
Op wegen zonder sneeuw of ijs slijten uw sneeuwkettingen erg snel, dus rijd niet langer dan noodzakelijk op uw sneeuwkettingen.
Reinig de kettingen met warm water en droog ze af, bewaar de kettingen op een droge plaats.Tip sneeuwketting:Reinig de kettingen met warm water en droog ze af, bewaar de kettingen op een droge plaats.

 

 

Skibox
Een skibox is ideaal. Alle ski’s, snowboards etc. kun je erin kwijt. Verpak kleding in plastic hoezen, want natte skischoenen of ski’s veroorzaken een laagje water in de box. Vergeet niet een keukentrapje mee te nemen, die je boven op de bagage legt in de box.

 


Wintersportuitrusting

 

Denk aan een helm
Thermo Shirt
Thermo Broek
Ski Sokken
Fleece Jassen of Sweaters
Ski Broek
Skischoenen
Skihelmen of Skimutsen
Ski Brillen

De zon is in wintersportgebieden fel en wordt door de witte sneeuw goed gereflecteerd. Hierdoor verminderd het zicht en is de kans op sneeuwblindheid groot. Draag altijd een bril die goed de ogen afsluit. Draag de bril ook wanneer de zon niet schijnt.( uv bestendige bril)
Skijas
Skis
Skibindingen
Ski Handschoenen
Skistokken

 

 


 

Hier een aantal tips en linkjes over wintersport, indoor, banden, info.

 

 

Winterbanden info Skibaan Nederland Veilig onderweg Skigebieden in Oostenrijk Oostenrijk vakantie Fijne wintersport Zorg voor goede rugdekking met de ANWB

 

Volgende pagina