Duitsland:

Berlijnse Muur

 

Berlijn

 

Berlijn is de grootste stad in Duitsland en is daarbij ook hoofdstad en een zelfstandige deelstaat of ook wel bundesland genoemd.

 

 

Bundesland Hessen

Baden Wurttemberg Bundesland Bayern Bundesland Hessen deelstaat Sleeswijk Holstein Bundesland Brandenburg deelstaat Brandenburg Bundesland Nordrhein Westfalen Bundesland Niedersachsen Deelstaat Nedersachsen Bundesland Rheinland-Pfalz Bundesland Mecklenburg-Vorpommern Bundesland Saarland Bundesland Sachsen Deelstaat Sachsen-Anhalt Bundesland Thuringen Ga via de kaart hierboven naar de andere deelstaten

 

Berlijn stad
Berlijn is wel een oude stad maar heeft geen echt centrum. De stad is aantrekkelijk door zijn uitgestrektheid en de stadsdelen die het tot een geheel maken.

 

Alexanderplatz

Alexanderplatz is een van de bekendste locaties dat toen het centrum was van het oude communistische Oost-Berlin .
Leuk om zeker eens overheen te lopen. Als je zuidwaarts gaat kom je vanzelf weer in het oude West-Berlijn. Daar vind je diverse leuke musea.

 

Brandenburger Tor
Via de  boulevard van Unter den Linden loop je naar de stad meest bekendste bezienswaardigheid, de Brandenburger Tor, een monument uit het Pruisische Rijk. Het was ook de plek van beroemde toespraak van John F. Kennedy, waar hij verklaarde "Ich bin ein Berliner", en diende vroeger als  symbolische scheiding tussen het voormalige Oost-en West-Duitsland.

 

Joods gedenkteken
Dit vindt je ten zuiden van de Brandenburger Tor en is opgericht als gedenkteken wat er in het verleden gebeurd is.


Checkpoint Charlie
Checkpoint Charlie was een grensovergang in Berlijn die vroeger bewaakt door het Amerikaanse leger.
Vroeger was het de locatie van een gespannen politieke impasse.
Nu is het een commercieel gebeuren en kun je  foto’s laten maken met allerlei snuisterijen van vroeger.

 

Kreuzberg en Neukoelln
Deze wijken zijn bekend vanwege de vele kunstenaars die er naar toe gingen toen het nog te betalen was. Als je van kunst houdt kun je er vanalles zien en gaan bewonderen.

 

Mauerpark en Berlijnse muur
Als u het mauerpark gaat bezoeken dan ziet u een wandel/fietsroute met een lengte van 160km waar de Berlijnse muur.heeft gestaan.
Resten van de berlijnse muur vindt u aan de Niederkirchnerstrasse.. Aan Berlin Mitte en de  Potsdamer Platz staan nog wachttorens.


eurotravelguide

 

Berlijn Allerlei
Nog aan trekkelijk om te te bezoeken zijn de Kurfürstendamm, (winkelpromenade) en de brouwerij van het beroemde Berliner Kindl bier.

De gedachtniskirche, hiernaast op foto, werd gebouwd ter nagedachtenis aan Kaiser Wilhelm I.


Deze zomer naar de hoofdstad van Dutsland en zoek een camping.

Duitsland is voor veel mensen vakantieland nummer

 

Camperplaatsen in Bayern