Autun en Romeinen in het Departement Saone et Loire

 

Veille ville Autun


De stad Autun ligt ten zuiden van het Morvan Massief in het departement Saone et Loire en is  gelegen langs de vallei van de rivier de Arroux en werd rond 20 v.C. opgericht door keizer Augustus.
Tijdens de Romeinse overheersing was Autun een bloeiende stad en werd bijna even belangrijk als de hoofdstad Rome. Veel Romeinse bouwwerken zijn er te bewonderen en te bezoeken. De stad kent overblijfselen van een amfitheater, een 2 tal Romeinse poorten, een oude tempel en een prachtige kathedraal. Autun werd helaas vernietigd in de 14e en ook in 16e eeuw. Veel is toen verloren gegaan.

 
La porte d'Arroux, Autun


La Porte d’Arroux  is te vinden in het noorden van de stad Autun, (Het bouwwerk lag op de route door de stad van noord naar zuid). La porte D’Arroux heeft twee grote bogen die bestemd waren (zijn) voor voertuigen en ook twee doorgangen voor voetgangers. Het verkeer rijdt er nu nog steeds onderdoor. De decoratie van de kroonlijst is gedateerd uit de eerste eeuw voor Chr. Dit moet u gaan zien als u van Romeinse cultuur houdt. Gelukkig is dit bouwwerk bewaard gebleven voor het nageslacht.
De poort is nog in goede staat en heeft niets van zijn functies verloren.

Theatre Romain Autun

Het huidige Amfitheater en de resten ervan maken onderdeel uit van het sportpark van de stad Autun. Het Theater kunt u bezoeken en dat is zeker de moeite waard. Er worden nog regelmatig voorstellingen gegeven.

Cathedrale Saint Lazare, Autun

De Kathedraal Saint Lazare staat in het centrum van de hoge stad Autun en is omringt door diverse oude gebouwen. De kathedraal werd gebouwd in de Middeleeuwen (1120). De belangrijkste Romaanse sculptuur van de Kathedraal is de timpaan van het portaal van de narthex met het Laatste Oordeel, wat ondertekend is  door Gislebertus. Hij wordt gezien als een belangrijke beeldhouwer uit zijn tijd (12e eeuw) die ook elders in een aantal steden en in de Bourgognestreek heeft gebeeldhouwd. (zie hieronder)

Temple de Janus, Autun

 

Temple de Janus, Autun

Een ander oud Romeins monument is de tempel "de Janus" die net buiten de stad Autun staat. Veel ervan is in de loop van de jaren vernield, maar hij staat er nog en nog wel in het midden van een veld. Twee van de oorspronkelijke vier muren van de tempel zijn nog te bezichtigen.De tempel is gebouwd in de 1e eeuw als een aanbiddingsplaats voor het Romeinse volk. In de middeleeuwen noemde men hem Toren Genetoye. Men zou aanwijzingen gevonden hebben dat deze tempel niets met de God Janus van doen zou hebben.

La porte Saint Andre, Autun

La Porte Saint-Andre ligt in het oosten van de Stad Autun en was bestemd voor de route van oost naar west door de stad.  Hij lijkt veel op die andere poort in Autun de poort d’arroux. Deze poort is in de loop van de eeuwen wel veranderd, maar nog steeds een prachtig Romeins bouwwerk.


Departementen>