Vezelay en Maria Magdalena in het Departement Yonne

 

Vezelay Poort


Rond het jaar 1050 werd door de Monniken in Vezelay beweerd de relikwieën van Maria van Bethanië of ook wel Maria Magdalena genoemd. Er werd vertelt dat de stichter Badilo deze uit het heilige Land had meegenomen in de 9e eeuw. Later werd het verhaal aangepast en zouden de relikwieën uit een crypte in St Maximin (cote d'azur) komen met de naam Bethanie.

 

Kijk hier naar Alle departementen van Frankrijk , De kaart van Frankrijk , Tolvrij door Frankrijk , Het stadje Vezelay ligt in het Departement Yonne , Frankrijk , Alles over Parijs , Bretagne
Vezelay naar de Cathedrale Madeleine


De omgeving is prachtig.In het dorp lijkt het of je zo de middeleeuwen binnenloopt. (behalve de auto’s)

Kathedraal Vezelay zijaanzicht

Rond de 11 en 12e eeuw was Vezelay het bolwerk van het katholieke geloof.
St Bernard predikte de Tweede Kruistocht te Vezelay in 1146.
Belangrijke mensen uit de middeleeuwen zoals Richard Leeuwenhart en Philippe-Auguste, koning van Frankrijk kwamen eerst naar deze abdij alvorens te vertrekken op de 3e kruistocht in 1190.

Romaanse Kathedraal Vezelay Bourgondie, Yonne

  De abdij raakt in verval  door allerlei geruchten en werd later geplunderd, vernield door de hugenoten en dat is nog eens dunnetjes overgedaan tijdens de Franse revolutie.

Omgeving Vezelay

Gelukkig is een franciscaanse gemeenschap gestart met wederopbouw en herstel.
Momenteel is het een juweel van Romaanse architectuur en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Cathedrale Madeleine Vezelay

Een plaats met veel geschiedenis. In 2012 was men met opgravingen bezig. De Kathedraal is te bezichtigen en het dorp en zijn omgeving zijn zeker de moeite waard te bezoeken.

Relikwie Maria Madeleine, Magdalena

De relikwieën van Maria Magdalena zijn aanwezig en ook te bezoeken in de Crypte. In de Kathedraal  is een altaar ingericht en staat er een beeld van Maria Magdalena met daarbij ook een relikwie (zie hierboven).

Kruistocht uitgeroepen Vezelay

St Bernard predikte de tweede Kruistocht te Vezelay in 1146. Lager op de heuvel, buiten de kerk staat nu een groot kruis.


Departementen>