RMS:

 

 

 

 

 

Een andere kijk op de Titanic.

 

 

100 jaar geleden verging dit  majestieuze schip tijdens zijn eerste reis.
Meer dan 1500 mensen vonden de dood in het ijskoude water.
In 5 seconden werd er 60 meter staal van het 270 meter lange schip opengereten door een te laat opgemerkte ijsberg.
In die tijd stond de Titanic als onzinkbaar bekend. Al zouden er 3 compartimenten vol met water lopen dan nog was er niets aan de hand en zou het schip op eigen kracht verder kunnen.

 

 

De Titanic had daarom ook minder reddingsboten aan boord.
Hoe kon het zover komen dat dit schip verging en er zoveel doden waren, met op 10 km afstand een schip dat niet reageerde op de noodseinen.
Er is onderzoek naar gedaan en men kwam tot een aantal belangrijke conclusies.
De plaats van de ondergang van de Titanic lag toen op de grens van de warme golfstroom en de koude noordelijke Labradorstroom stroming met de ijsbergen en ook nog eens midden in het centrum van een hoge drukgebied. Gevolg hiervan zijn : grote temperatuursverschillen op korte afstand.

Van –2 naar +12. Dit geeft luchtspiegelingen met vervormingen en objecten die soms niet te zien zijn. Andere schepen hebben dat in die tijd ook geregistreerd in de logboeken. De zee gaat onzichtbaar over in de lucht, Schepen hangen door de spiegeling ”ondersteboven” in de lucht
Veronderstelt wordt dat de 2 personen in het kraaiennest daardoor de ijsberg te laat hebben opgemerkt. De vervormingen kunnen er ook voor gezorgd hebben dat  de “Californian”  de Titanic niet als zodanig heeft opgemerkt en de lichtsignalen  niet heeft gezien.
Een desastreuze samenloop van omstandigheden met verschrikkelijke gevolgen.